بازار خودروی روسیه که قرار بود پس از خروج شرکای خارجی به واسطه تحریمها، پله ترقی خودروسازی ایران شود، حالا چین را به بزرگترین صادر کننده خودروی جهان تبدیل کرده است. در گزارشی که روز گذشته خبرگزاری راشاتودی روسیه منتشر کرد، برندهای چینی در سال گذشته میلادی بیش از ۹۰درصد از کل واردات خودروی روسیه را به خود اختصاص دادهاند. بدین ترتیب خودروسازان چینی ...
مدیرکل دفترصنایع خودرویی وزارت صمت گفت: صنعت خودروی کشور رقابت پذیر نیست و این اصلیترین مسئله این صنعت است که در قانون ساماندهی خودرو نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
مسیر موفقیت خودروسازی چین ترکیب جذابی از هدایت دولتی، نوآوری و تخصص مدیران و همچنین شرکای خارجی است. این در شرایطی است که در خودروسازی ایران، تمام پازلها از جمله مالکیت و مدیریت توسط دولت پر شده است.
پس از آنکه وعدههای دولت در مورد واردات خودروهای اقتصادی و دستدوم به سرانجام نرسید، حالا ابزار تعرفهای، مانع بزرگی برای متعادل شدن قیمت خودروهای مونتاژی شده است.
تعرفه واردات خودروهای مونتاژی یا به اصطلاح، «قطعات منفصله» همان تعرفهای است که باید مونتاژکاران برای واردات قطعاتی که داخلیسازی نشدهاند، بپردازند. این تعرفه از گذشته نیز وجود داشت، اما اخیرا دولت آن را تغییر داده که میتواند تاثیر بسیاری روی بازار خودروهای مونتاژی داشته باشد.
ایرانخودروییها چند وقت پیش توانستند تا قیمت سورن پلاس با موتور XU۷P را از شورای رقابت اخذ کنند. بعد دریافت قیمت کارخانهای این مدل جدید سمند، این خودروساز با سرعت بالا در جاده تحویل حرکت میکند.
بازار ثانویه خودروهای صفر وارداتی ناشی از واردات قطرهچکانی، اختلاف میلیاردی قیمتها را در بازار رقم زده است؛ بهطوریکه یک خودروی صفر خارجی شناسایی شده با افزایش قیمت ۳۰۰درصدی در بازار همراه بوده است.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی تهران، گفت: بهای معاینه فنی عادی ۹۲ هزار تومان است و برای معاینه فنی برتر ۲۸ هزار تومان افزایش قیمت، یعنی ۱۲۰ هزار تومان را پیشنهاد دادهایم.
طبق توافقنامه ایران و چین، مقدمات ورود ۱۰۰هزار تاکسی برقی به ایران فراهم شده است. در این راستا ۵۳دستگاه تاکسی برقی توسط ۱۲شرکت واردکننده خودرو به همراه شهرداری تهران ثبت سفارش شده است. واردات محصولات مذکور از رویکرد جدید دولت نسبت به ورود خارجیها حکایت دارد و اینکه واردات برقیها از کشور چین در اولویت سیاستگذاران قرار دارد.